15.10.2017

Ser på vinduer: Havnefronten

  • Ser-på-vinduer-Havnefronten_Galleri-02
  • Ser-på-vinduer-Havnefronten_Galleri-03

Inde og ude, vi kigger ind og vi kigger ud. Er vinduet blevet et privat udstillingsvindue? I mere end ti år, har antropolog Marie Stender beskæftiget sig med byens grænser og vinduets væsentlige funktion i dagens bybillede. Alle er vi vilde med dagslys og udsigt, men hvad gør de stor glaspartier ved bylivet? Hvordan reagerer vi i byrummet, når vi via vinduet bliver inviteret indenfor hos mennesker vi ikke kender? Vi går en tur med Marie Stender langs havnefronten og ser på vinduer.

 

Ligesom vinduet afspejler forskellige tiders bygningskultur, så afspejler vinduet også måden vi lever på. Det er er muligt at aflæse normer og kodeks i vinduets design, ligesom brug af afskærmning kan fortælle historier om hvem vi er.

Marie Stender var blandt de første, der satte fokus på forandringen i vores brug af vinduet i nybyggeri fra midt 00'erne. Vores brug af sociale medier kan ses i måden, vi bruger vinduet på. Grænserne mellem offentlig og privat udviskes - og hvad gør det ved os? Synes vi, at det er rart at komme tæt på mennesker, vi ikke kender?

Et af de første eksempler på "SoMe arkitektur" var VM husene i Ørestad. Vinduer fra gulv til luft, hvor beboerne kuraterede små udstillinger med diverse designobjekter til glæde for os på gaden, der ikke kunne lade være med at stirre ind. Var det forbudt at stirre, eller måtte vi gerne?

Tendensen er fortsat, men nogle gange skærmer vi for indsigten med gardiner. Er det så ligegyldigt, hvilke gardiner man hænger op, eller har beboerforeningen udarbejdet en designmanual for gardiner i ejendommen? Her er rigeligt med konfliktpotentiale - og vinkler til gode historier.

Sammen med Marie Stender går vi en tur ved havnefronten på Islands Brygge og ser på vinduernes funktion i nybyggeriet

 

Turen starter ved Gemini Residence / Bryggebroen, søndag den 15. oktober 2017 kl. 14.00-16.00. Det koster 125 kr. at deltage. 

Køb billet her

 

VILLUM Window Collection har arrangeret byvandringen i samarbejde med Dansk Arkitektur Center. Turen med Marie Stender er det andet arrangement ud af tre, hvor vi ser på vinduer.


Øvrige arrangementer:
24. September Ser på vinduer: Indre By
23. November Ser på vinduer: Fra samling til museum