VILLUM Window Collection dokumenterer og formidler vinduets historie, udvikling og dets betydning for menneskers livskvalitet og adgang til lys, luft og udsyn.

Maskinvej 4
2860 Søborg

Find vej

 

Åbningstider

Tirsdag kl. 11:00 - 17:00
Torsdag kl. 11:00 - 17:00
Søndag kl. 11:00 - 17:00


Det er gratis at besøge udstillingen i åbningstiden. 

 

Omvisninger

Se kommende omvisninger her

 

  • Kontakt

Dorthe Bech-Nielsen
Museumsleder
dbn@vkr-holding.com

Thea Ringmann Madsen
Arkitekt og arkitekturformidler
+45 29310158
trm@vkr-holding.com 


Alberte Marie Brinckmann
Arkitekt og arkitekturformidler
+45 27202081
amb@vkr-holding.com

 

VILLUM Window Collection blev etableret i 2006 på foranledning af Lars Kann-Rasmussen. Samlingen er opkaldt efter Lars Kann-Rasmussens far civilingeniør Villum Kann Rasmussen, der grundlagde VKR Gruppen i 1941, og som udviklede VELUX ovenlysvinduet i 1942.

I 2015 åbnede VILLUM Window Collection som museum med den nuværende udstilling, der er skabt i et samarbejde mellem VKR Holding, Rosan Bosch Studio, grafiker Maria Hagerup og lysdesigner Kim Borch. Udstillingen blev desuden udvidet med bl.a. historiens ældste vinduer i 2021. Samlingen rummer cirka 300 historiske vinduer fra 1600-tallet og frem til i dag. Udstillingen er enestående i kraft af den omfattende fysiske samling af tekniske, håndværksmæssige og stilhistoriske eksempler på vinduets udvikling. 

Samlingen og udstillingen har til huse på Maskinvej 4 i Søborg, der blev indviet som hovedsæde for VKR Gruppen i 1951. Hovedbygningen er tegnet af arkitekt Dan Fink, og værkstederne er VELKIN haller, der blev udviklet af Villum Kann Rasmussen i 1945 som Danmarks første præfabrikerede modulsystem til industrihaller.

På Maskinvej 4 blev der produceret VELFAC facadevinduer, tilbehør til VELUX ovenlysvinduer samt andre produkter. De sidste forretningsmæssige funktioner flyttede ud af bygningerne i 2007.

 

Tidslinje

En seks meter lang tidslinje formidler vinduets og vinduesglassets historie og udvikling fra det første lyrehul til nutidens intelligente klimavinduer. Hver stilperiode på tidslinjen har fået en farve, og disse farver er gennemgående i udstillingen, så de besøgende hurtigt kan tidsbestemme de udstillede vinduer.

Tidstunnel

I udstillingens tidstunnel ledes de besøgende gennem vinduets historie i forskellige rum, der iscenesætter lysets indstrømning gennem forskellige historiske vinduer – fra det første vindue, jernalderens lyrehul, til nutidens store energivinduer. Tidstunnelen giver de besøgende en tredimensionel og sanselig oplevelse af vinduets betydning for menneskets adgang til lys, luft og udsyn.

Magasinvæg

I magasinvæggen kan de besøgende gå på opdagelse i mere end 60 forskellige vinduer fra forskellige tidsaldre, baseret på en kronologisk og stilmæssig opdeling af vinduessamlingen. Magasinvæggen er farvet i den historiske tidslinjes farver og vinduerne er placeret i magasinet efter den historiske tidsperiode, de tilhører.

Temafortællinger

Udstillingen rummer også fem temafortællinger om vinduet, der tilsammen fortæller hele historien om vinduet. De fem temafortællinger kommer rundt om: teknik og elementer - vinduet i arkitekturen - vinduets mekanismer - vinduets materialer og vinduets personligheder.

Særudstilling: Window Behaviorology

Vinduer og dagslys har stor betydning for vores adfærd. Det viser udstillingen Window Behaviorology af den japanske arkitekt Yoshiharu Tsukamoto, der i mange år har arbejdet specifikt med vinduer og adfærd. Udstillingen vises frem til februar 2025.

 

Wall of Windows from The Brooking

"Wall of Windows" er en unik vinduesvæg bestående 68 historiske vinduer skabt af den hollandske arkitekt Rem Koolhaas på baggrund af den engelske arkitekturhistoriker Charles Brookings imponerende samling af bygningskomponenter. Væggen blev kurateret til og først vist på arkitekturbiennalen i Venedig i 2014.