VILLUM Window Collection dokumenterer og formidler vinduets historie og dets betydning for menneskers livskvalitet og adgang til lys, luft og udsyn.

VILLUM Window Collection

Maskinvej 4 

2860 Søborg

 

Åbningstider:

OBS!

Grundet Covid-19 er museet i øjeblikket lukket for besøgende. Museet åbner først igen efter sommer, da vi i 2021 bygger om og etablerer en ny udstilling.

Oktober- marts:

Tirsdag kl. 10.00 - 16.00

Torsdag kl. 10.00 - 19.00

 

April- september:

Tirsdag og torsdag kl. 10.00 - 16.00

eller efter aftale ved større grupper.
Det er gratis at besøge udstillingen i åbningstiden. 

OBS!
Museet er lukket i juli måned, i juleferien (
d. 24. december - 2. januar) samt på Kristi Himmelfartsdag. 


Guidede ture bestilles hos
Anna Elizabeth Rosendahl

+4539570583

aer@vkr-holding.com

VILLUM Window Collection blev etableret i 2006 på foranledning af Lars Kann-Rasmussen. Samlingen er opkaldt efter Lars Kann-Rasmussens far civilingeniør Villum Kann Rasmussen, der grundlagde VKR Gruppen i 1941, og som udviklede VELUX ovenlysvinduet i 1942.

VILLUM Window Collection rummer cirka 300 historiske vinduer fra 1600-tallet og frem til i dag. Udstillingen er enestående i kraft af den omfattende fysiske samling af tekniske, håndværksmæssige og stilhistoriske eksempler på vinduets udvikling.

Samlingen og udstillingen har til huse på Maskinvej 4 i Søborg, der blev indviet som hovedsæde for VKR Gruppen i 1951. Hovedbygningen er tegnet af arkitekt Dan Fink, og værkstederne er VELKIN haller, der blev udviklet af Villum Kann Rasmussen i 1945 som Danmarks første præfabrikerede modulsystem til industrihaller.

På Maskinvej 4 blev der produceret VELFAC facadevinduer, tilbehør til VELUX ovenlysvinduer samt andre produkter. De sidste forretningsmæssige funktioner flyttede ud af bygningerne i 2007.

 

Udstillingen rummer fem temafortællinger om vinduet. 

Teknik og elementer
Med et sprængt vindue, glas, profiler og beslag vises hvilke elementer et vindue består af, og hvordan elementerne produceres. Og ved det sprængte vindue introduceres de mange fine vinduesord. 

Vinduet i arkitekturen
Med arkitekturmodeller, arkitekturfotografier og ikke mindst en perlerække af interessante vinduer vises og understreges vinduets betydning for arkitekturen og menneskers adgang til lys, luft og udsyn. 

Vinduets mekanismer
Med udstillede vinduer i robuste standere kan forskellige vinduestyper ses og afprøves. De forskellige mekanismer illustreres også med korte animationsfilm. 

Vinduets materialer
Hvad består et vindue i virkeligheden af? På et bord er de materialer, som bruges til at producere et vindue, udstillet. Og rundt om bordet hænger vinduer i forskellige materialer.

Vinduets personligheder
Med tegnefilm præsenteres 12 personer, som på forskellig vis har haft stor betydning for vinduets og glassets udvikling. 

 

I udstillingens tidstunnel ledes de besøgende gennem vinduets historie i forskellige rum, der iscenesætter lysets indstrømning gennem forskellige historiske vinduer – fra de imponerende mosaikruder i Sainte Chapelle i Paris til nutidens store energivinduer. Tidstunnelen giver de besøgende en tredimensionel og sanselig oplevelse af vinduets betydning for menneskets adgang til lys, luft og udsyn.

I magasinvæggen kan de besøgende gå på opdagelse i mere end 60 forskellige vinduer fra forskellige tidsaldre, baseret på en kronologisk og stilmæssig opdeling af vinduessamlingen. Magasinvæggen er farvet i den historiske tidslinjes farver og vinduerne er placeret i magasinet efter den historisk tidsperiode, de tilhører.

 

En seks meter lang tidslinje formidler vinduets og glassets historie og udvikling fra det første lyrehul til nutidens intelligente klimavinduer. Hver stilperiode på tidslinjen har fået en farve, og disse farver er gennemgående i udstillingen, så de besøgende hurtigt kan tidsbestemme de udstillede vinduer.