Vinduet i britisk arkitektur

Forelæsning ved arkitekt Dean Hawkes.

Den 1. juni åbnede VILLUM Window Collection dørene for museets første særudstillingen “Wall of Windows from The Brooking”; en unik vinduesvæg bestående af 68 historiske vinduer. Udstillingen blev i første omgang skabt af den hollandske arkitekt Rem Koolhaas, i forbindelse med Arkitekturbiennalen i Venedig i 2014, og er lavet på baggrund af den engelske arkitekturhistoriker Charles Brookings imponerende samling af bygningskomponenter.

Til åbningen havde vi inviteret den prisbelønnede engelske arkitekt og professor Dean Hawkes til at holde en forelæsning om vinduet i britisk arkitektur, og vi interviewede ham om vinduet, lyset og arkitekturen.

Om sin forelæsning sagde Dean Hawkes:

Den britiske arkitektkritiker Kenneth Frampton mener, at vinduet er den mest interessante bygningskomponent, når naturens kræfter med lys og klima sætter rammerne for en bygnings udformning, og derfor kan vinduet give arkitekturen helt særlige regionale karaktertræk: "I dette foredrag vil jeg (Dean Hawkes) udforske denne tankegang med en gennemgang af udvalgte bygninger i Storbritannien fra det 16. til det 20. århundrede.”