Renæssance

1535–1660

Renæssancen opstod i slutningen af 1300-tallet i Firenze i Italien. Herfra bredte den sig hurtigt til resten af Italien, men først omkring 1500 havde den nået de fleste andre europæiske lande –heriblandt Danmark. Ordet renæssance betyder genfødsel, og det, der genfødes, er tankerne, kunsten og arkitekturen fra antikken. Man ønskede at genskabe de perfekte former, som antikkens kunstnere havde skabt. Søjlerne og trekantgavlen fra templet var noget af det vigtigste, man genoptog fra den gamle græske arkitektur. Fra den romerske arkitektur hentede man buerne og brugen af søjler som udsmykning. Så kendetegnende for renæssancens arkitektur er enkle grundplaner og brug af søjler, pilastre, buer og kupler.

Renæssancen er en epoke præget af en vækst, hvor mange af de byer, vi kender i dag, begyndte at tage form. Torve og gadenettet blev planlagt, og borgerne begyndte at opføre borgerhuse og bygårde.

Renæssancevinduer
Renæssancens vinduer har blysprosser og små ruder af kron- eller cylinderglas, der kunne være indfarvet. Mange af renæssancens vinduer havde som bindingsværket meget fine udskæringer. I perioden udvikles en ny vinduestype i Frankrig, nemlig hejsevinduet som arkitekten Robert Hooke videreudvikler med balancevægte i 1660’erne i England. Også skydevinduet, hvor en ramme skydes foran den anden, udvikles i perioden i Tyskland.