Trukket glas

Trukket glas er – som navnet antyder –  glas der er trukket direkte op af en ovn med flydende glasmasse. Metoden blev udviklet i jagten på at kunne fremstille større stykker plant glas til vinduer. Ved de tidligere mundblæste teknikker, cylinderglas og kronglas, satte den menneskelige lunge en naturlig grænse for, hvor store stykker glas, der kunne blæses.

Maksintrukket glas blev udviklet i en benhård kappestrid mellem nogle af verdens førende planglas-fabrikker såsom Pilkington i England, Saint-Gobain i Frankrig og en række glasfabrikker i Pittsburgh i USA. Det var Saint-Gobain, der vandt kapløbet og i 1915 revolutionerede vinduesglasmarkedet med en maskine, der kunne trække tre meter brede glasplader i nærmest uendelige længder. Metoden var i 1904 blevet patenteret af belgieren Emile Fourcault.

Fremstillingen af maskintrukket glas er i princippet ret enkel. Den flydende glasmasse trækkes direkte op af smelteovnen ved hjælp af en lang række stålvalser, som jævner glasset ud og giver det den rette tykkelse. På turen op gennem valserne køles glasset af, så det øverst i maskinen kan skæres af i håndterbare størrelser, som efterfølgende kan skæres ud til ruder.