Barok

1660–1750

Barokken opstod i Italien omkring år 1600, og i Danmark var stilen udbredt ca.1660-1750. Stilen er kendetegnet ved symmetri, overdådig udsmykning, monumentalitet og en dramatisk brug af lyset samt lys- og skyggeeffekter i facaderne. Flere af barokkens bygninger kan betegnes som totalkunstværker, hvor arkitektur, møbelkunst, skulptur og maleri går op i en højere enhed. Lyset bruges dramatisk og virkningsfuldt. Et dunkelt rum kan fx lyses brat op af lyset fra et vindue, eller fremspringende og tilbagetrukne former i muren veksler med hinanden, og får muren til skiftevis at ligge i lys eller skygge. Manglede man et vindue eller kunne man ikke bygge en høj kuppel, malede man den på det flade loft. Og ved hjælp af perspektivets teknikker kunne man få det til at se ud, som om kuplen strakte sig opad. Denne form for illusionstricks var meget anvendt i barokken.

Barokkens arkitektur skulle forføre og overbevise sit publikum, som for eksempel slottet i Versailles i Frankrig.

 

Barokkens vinduer
Sprossede vinduer i træ var en nyskabelse i barokken i modsætning til de gamle blysprossede vinduer. Og de blev hurtigt populære: De raslede ikke i blæsevejr, og de var tætte på grund af det nye vidundermiddel kit, som er en blanding af linolie og kridt. De gav meget mere dagslys ind i rummene og man kunne se nogenlunde klart igennem dem og nyde udsigten. De træsprossede vinduer var dog dyre, hvorfor de ofte kun sad i facaden ud mod gadesiden, mens man beholdt de billigere blysprossede vinduer til gårdsiden.

Barokkens vinduer i byerne har fire lige store rammer og træsprosser strengt symmetriske både vandret og lodret. Karmene og posterne er meget kraftige og minder om renæssancens stavværk af sten. Vinduerne er hængslede med hjørnebåndshængsler og indvendigt kan de kendes på de karakteristiske, kraftige ”rundposte” og rammernes ”fugleanverfere”.