Ordbog

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Fag

Oprindeligt feltet mellem stolperne i et bindingsværkshus. I dag angiver det antallet af rammer i et vindue.

Fals

Vinklet indsnit eller fordybning langs kanten af et træstykke f.eks. en vindueskarm. Falsen fungerer som anslag for et andet stykke træ eller for ruden.

Fast ramme

Vinduesramme, der er monteret i karmen uden åbningsbeslag.

Fingerskarring

En metode til at sammenføje træstykker i længderetningen. Der udfræses ensartede ”fingre” i begge stykker, der limes og presses sammen.

Flaskebundsrude

Se kroneglas.

Floatglas

En type plant glas, der blev opfundet i 1959. Fremstillingsteknikken består i, at den flydende glasmasse passerer fra smelteovnen ud på en overflade af smeltet tin. Begge sider tilføres varme, hvilket giver helt parallelle og plane overflader helt uden synsforstyrrende trækstriber. Metoden gør det muligt at producere meget brede og uendeligt lange glasbånd.

Foldevindue

To eller flere rammer, der er hængslet på en sådan måde, at de ved åbningen forskydes sideværts og foldes mod hinanden.

Forsatsramme

Ekstra ramme med glas, som normalt sættes på den indvendige side af karmen. Den ekstra ramme forbedrer vinduets varme- og lydisoleringsevne. Rammen kan også sidde udvendig.

Forvrider

Et lille greb, som med en drejebevægelse fastholder rammen mod karmen i et enkelt punkt. Oprindeligt blot et stykke træ eller metal, der drejes omkring et søm eller en skrue.

Fransk vindue

Et indadgående vindue med 2 sidehængte fag. Vinduet har ingen lodpost.

Frederiksberg-vindue

Et stort 3-fags vindue, hvor det midterste fag kan være fast, mens fagene i siderne er sidehængte og udadgående. Fagene i siderne er delt i to med en tværpost, og de øverste rammer i siderne er også sidehængte og udadgående.

Friktionsbremse

Beslag, der holder vinduet trinløst bremset i åben stilling. Anvendes på sidehængte og tophængte vinduer. På topstyrede og sidestyrede vinduer er friktionen indbygget i beslaget.

Friskluftventil

Lille beslag monteret i udfræsning i karmen eller rammen. Der giver mulighed for ventilation, når vinduet er lukket. Kaldes også spalteventil.

Fugebredde

Bredden af fugen rundt omkring vindueskarmen.

Fugenot

En profilering i karmens udvendige side. Under monteringen af vinduet fyldes noten med fugemateriale for at tætne mellem karm og mur.

Funktionalistisk vindue

Vindue fra den arkitektoniske stilperiode funktionalismen, ca. 1925–1940. Et karakteristisk funktionalistisk vindue er et hjørnevindue med stålrammer. Kaldes i dag også funkisvindue.