Ordbog

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

H-beslag

Beslag til vendevinduer, der gør det muligt at dreje rammen 180° omkring en vandret akse. Kaldes også pudse- eller husmoderbeslag.

Halvstaf

Halvcirkel-formet profil.

Hamborghængsel

Hængsel bestående af to dele, én fastgjort på rammen og én på karmen. Når rammen løftes af karmen følger den ene del med, mens den anden bliver siddende på karmen.

Hanebåndsvindue

Lille vindue i gavl eller gavlkvist, der giver lys til hanebåndsloftet.

Hejsevindue

Vertikalt skydevindue med to rammer, hvor den nederste ramme under åbning forskydes op bag den øverste. Den engelske udgave er udstyret med wirer og lodder, hvilket gør at rammerne let kan løftes, sænkes og låses i alle positioner.

Historicistisk vindue

Vindue fra den arkitektoniske stilperiode historicismen, ca. 1840-1900. Stilperioden er kendetegnet ved at blande og genbruge andre stilarter. Et historicistisk vindue kan derfor være udformet som fx gotiske vinduer, barokvinduer eller en blanding af flere stilarter.

Hjulvindue

Vindue udformet som en hel eller halv cirkel med sprosserne anbragt som eger i et hjul. Kaldes også rosevindue eller viftevindue.

Hjørnebånd

Metalbeslag fastgjort på hjørnerne af vinduesrammen for at forstærke dem.

Hjørnebåndshængsel

Hængsel og hjørnebånd i ét.

Hjørnevindue

Vindue, der går omkring et hushjørne og giver lys, luft og udsyn. Hjørnevinduet blev muliggjort af ikke-bærende facader og var meget populært under modernismen og funktionalismen.

Hollændervindue

Se hejsevindue.

Hulkehl

Konkav profil.

Hærdet glas

Glas, der er hærdet ved en kemisk eller termisk proces, som øger glassets brudstyrke og resistens mod temperaturændringer. Termisk hærdet glas anvendes til sikkerhedsruder.