Ordbog

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Fag

Sektion af vinduet afgrænset af karm og/eller lodpost. Et traditionelt vindue er typisk opdelt i et, to eller tre fag.

Fals

Retvinklet indhak langs kanten af karmen, der fungerer som anslag for rammen.

Fast ramme

Ramme, der er monteret i karmen uden hængsler og derfor ikke kan åbnes.

Fingerskarring

Metode til at sammenføje træstykker i længderetningen. Ensartede fingrefræses og derefter limes og presses sammen.

Flaskebundsrude

Se kronglas.

Floatglas

Vinduesglas uden synsforstyrrende bobler eller trækstriber. Glasset blev opfundet i 1959 af Alastair Pilkington og fremstilles ved at hælde den flydende glasmasse fra smelteovnen ud på en overflade af smeltet tin. Begge sider tilføres varme, hvilket giver helt parallelle og plane overflader. Metoden gør det muligt at producere meget brede og uendeligt lange glasbånd.

Foldevindue

Vindue med to eller flere rammer, der er hængslet på en sådan måde, at de ved åbningen forskydes sideværts og foldes mod hinanden.

Forsatsramme

Ekstra ramme med glas på den indvendige side af karmen. Den ekstra ramme forbedrer vinduets varme- og lydisoleringsevne. Rammen kan også sidde udvendigt.

Forvrider

Lille greb, som med en drejebevægelse fastholder rammen mod karmen i et enkelt punkt. Oprindeligt blot et stykke træ eller metal, der drejes omkring et søm eller en skrue.

Fransk vindue

Et indadgående vindue med to sidehængte fag. Vinduet har ingen lodpost, men er oftest forsynet med udvendige skodder (derfor indadgående).

Frederiksberg-vindue

Et stort trefagsvindue, hvor det midterste fag er med fast ramme. Fagene i siderne er delt i to med en hævet tværpost og med sidehængte og udadgående rammer. Frederiksbergvinduet er inspireret af chicagovinduet. På Østerbro kalder man samme type vindue for et Østerbrovindue.

Friktionsbremse

Beslag, der holder vinduet bremset trinløst i åben stilling. Det kan anvendes på sidehængte og tophængte vinduer og på topstyrede og sidestyrede vinduer, hvor friktionen er indbygget i beslaget. Samme system anvendes også til døre.

Friskluftventil

Lille beslag monteret i udfræsning i karmen eller rammen. Der giver mulighed for ventilation, når vinduet er lukket. Kaldes også spalteventil.

Fugebredde

Bredden af fugen rundt omkring vindueskarmen.

Fugenot

Profilering i karmens udvendige side. Under monteringen af vinduet fyldes noten med fugemateriale for at tætne mellem karm og mur.

Funktionalistisk vindue

Vindue fra den arkitektoniske stilperiode funktionalismen, ca. 1925-1949. Et karakteristisk funktionalistisk vindue har spinkle stålrammer . Hjørnevinduer og runde vinduer er populære vinduestyper fra perioden.