Ordbog

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Karm

Den yderste del af vinduet, der er fastgjort til muren og hvori vinduesrammerne monteres. Karmen inddeles i over-, side- og bundkarme.

Karmskrue

Særligt kraftig skrue, der fastgør karmen til muren.

Karnapvindue

Vindue indsat i et fremspring i bygningsfacaden. Karnapper har oftest tre eller fire sider og giver et større lysindfald og udsyn.

Karnis

S-formet profil på eksempelvis lodposte og sprosser.

Kernetræ

De inderste, mørke og ældste årringe af et træ (kernen). Her er cellerne fyldt op med olie-, tjære- og harpiksstoffer, der er med til at modvirke nedbrydningen af træet.

Kit

En blød fugemasse, der fastholder ruden i den udvendige fals. Traditionelt en blanding af linolie og kridt - linoliekit. Det kan også fremstilles af akryl - akrylkit.

Kitfals

Fals, som kittet trykkes ned i for at holde ruden på plads. Se også fals.

Kitfas

Den skrå fas, som udgøres af den kit, man har glattet op mod ruden.

Klassicistisk vindue

Vindue fra den arkitektoniske stilperiode klassicismen, ca. 1760–1850. Det klassicistiske vindue er udformet med hævet tværpost, så inddelingen af overrammen og underrammen udgør det gyldne snit. Ruderne er lige store og med profilerede sprosser, der styrer spredningen af lyset. Tidlige klassicistiske vinduer er småsprossede.

Koblede rammer

To selvstændige rammer, der er holdt sammen af et koblingsbeslag eller en koblingsskrue. Under åbning følges rammerne ad, men de kan adskilles ved pudsning.

Kompositvindue

Vindue, hvor ramme og/eller karm er af kompositmaterialer. Komposit er en sammensætning af flere materialer og består oftest af træ og plastik, glasfiber eller polyurethan.

Kondens

Fortættet vanddamp på ruden. Kan opstå indvendigt eller udvendigt, når ruden er koldere end omgivelserne. I frost kan kondensen danne mønstre på ruden (isblomster).

Konsol

Den del af anverfermekanismen, der monteres på karmen.

Korspostvindue

Vindue, hvor lod- og tværpost opdeler vinduet så proportionerne minder om et kors. Se også dannebrogsvindue, rokokovindue og klassicistisk vindue.

Koøje

Lille rundt eller ovalt vindue, der ofte ses på skibe.

Kronglas

Vinduesglas fremstillet efter en teknik, hvor en mundblæst glasboble åbnes og slynges til en plan skive. Den runde skive skæres derefter op i mindre ruder. Det karakteristiske midterstykke bruges i flaskebundsruder og kaldes krone eller okseøje. De tidligste fund af kronglas er fra omkring år 700.

Krydspostvindue

Vindue, hvor lod- og tværpost opdeler vinduet i midten, så rammerne er lige store over og under tværposten. Proportionerne minder om et kryds. Se også barokvindue.

Kunststofvindue

Vindue med karm og/eller ramme af kunststof – PVC (Polyvinylchlorid) eller polyuretan (PUR).

Kvartkehl

Indadgående profil udformet som et kvart cirkelslag.

Kvartstaf

Udadgående profil udformet som et kvart cirkelslag.

Kvistvindue

Vindue indbygget i en kvist.