Ordbog

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Ramme

Den del af vinduet, som ruden monteres i.

Renæssancevindue

Vindue fra den arkitektoniske stilperiode renæssancen, ca. 1500–1630. Et karakteristisk vindue fra perioden er med fast ramme, småsprosset og med blysprosse. Ruderne er af kroneglas, der kan være farvet og/eller dekoreret.

Rokokovindue

Vindue fra den arkitektoniske stilperiode rokokoen, ca. 1725–1780. Det typiske vindue fra perioden er det småsprossede palævindue med flere rammer. De nederste rammer kan være større end de øverste.

Romansk vindue

Vindue fra den arkitektoniske stilperiode romansk tid ca. 1050–1250. Det karakteristiske vindue fra perioden er rundbuet og ses særligt i kirker fra perioden.

Rosevindue

Rundt vindue med dekorativt sprosseværk og eventuelt med glasmalerier. Findes ofte i gavle i kirker.

Rude

Oprindeligt et kvadratisk ornament, der balancerer på den ene spids. Glasset i de tidlige vinduer havde denne form, og betegnelsen rude anvendes i dag for vinduesglas i alle former.

Rulleskodde

En skodde, der består af lameller, som kan rulles ned foran vinduet.

Rumpestabel

Beslagdel til sidehængte vinduer.

Russervindue

Dobbeltvindue, hvor to vinduer er bygget sammen til en enhed. I det yderste vindue er der en oplukkelig ramme for neden, i det inderste en oplukkelig ramme for oven. Udover at give en god isoleringsevne formindsker konstruktionen varmetabet ved ventilation, da den friske luft bliver forvarmet på vejen ind. Samtidig giver konstruktionen en god lydisolering.

RW-værdi

Mål for et vindues lyddæmpende virkning.

  

 

Rytterlys

Et eller flere vinduer sat som ”ryttere” over tagrygningen eller i flat tag.